Onze stichting heeft ongeveer 20 vrijwilligers, voornamelijk 55+ ers, ¾ vrouwen en ¼ mannen die het fijn vinden om tot steun te kunnen zijn bij ernstig zieken en hun mantelzorgers. De meeste vrijwilligers doen dit werk al jaren, meer dan 10 jaar is geen uitzondering!
Vrijwilligers verrichten dezelfde taken als mantelzorgers. De vrijwilliger waakt een hele nacht van 23 tot 7 uur en biedt hulp indien nodig. Concreet houdt dat in: de zieke wat te drinken geven, lichte verzorgende handelingen ten behoeve van de zieke in bed, een luisterend oor zijn voor de zieke en mantelzorgers. Vrijwilligers zijn aanvullend op de thuiszorg, die zij in geval van nood altijd kunnen inschakelen. Ze verrichten geen huishoudelijke of verpleegkundige handelingen.
Een startend vrijwilliger loopt eerste enkele nachten mee met een ervaren vrijwilliger en volgt dan de basiscursus van 6 dagdelen. Hierin wordt naast praktische zorg ook aandacht besteed aan rouw, communicatie, het stervensproces, sterven in andere culturen, euthanasie en palliatieve sedatie.
Vrijwilligers worden begeleid door de coördinator. Een keer per maand is er een bijeenkomst voor alle vrijwilligers en coördinatoren waarin zorgvragen worden besproken en ervaringen worden gedeeld. Door het jaar heen zijn er geregeld contactmomenten met leuke en leerzame activiteiten.
Wij bieden vrijwilligers de kans om hun betrokkenheid bij ongeneeslijk zieken vorm te geven door hulp te bieden namens onze stichting. Als je gemotiveerd bent, beschikt over invoelend vermogen en emotionele stabiliteit, dan ben je zeer welkom. Een achtergrond in de zorg is niet echt nodig om dit werk te kunnen doen, wel affiniteit met ernstig zieken en hun mantelzorgers. Gemiddeld waken vrijwilligers eens per maand een of twee nachten.
De eerste paar keer wordt je ingewerkt door een ervaren vrijwilliger en je wordt begeleid door de coördinatoren. We bieden eens per jaar een cursus van 6 dagdelen, maar wie tussentijds wil instappen kan met extra ondersteuning al wel vast beginnen.